31. toukokuuta 2015

Thoracic outlet syndrome, TOS

Perjantaina kerroin "sairastavani" thoracic outlet syndroomaa eli TOS:ia. Tämä tarkoittaa suomeksi hartiapunoksen (verisuonet ja hermot) puristustilaa, vammautumista tai ahtautumista. Tämä on osoittain perinnöllistä ja osittain toiminnallista. Oireina ovat yläraajojen kipuilu, puutuminen ja väsymisoireet. Käden käyttäminen pahentaa kipua, lepo helpottaa. Erityisesti työskentely yläraajat koholla aiheuttaa oireita. Oireyhtymä on hyvin harvinainen, mutta tyypillisintä keksi-ikäisillä naisilla. 

Kaikki alkoi omalla kohdallani kuopuksen syntymän jälkeen pikku hiljaa salakavalasti. Kuukausi syntymän jälkeen katselin vauvan ristiäiskuvia. Se havahdutti ensimmäisen kerran. Ryhti oli mutkalla niin lantiosta, rinta- ja kaularangastakin. Päivät kuluivat ja yritin voimistaa keskivartaloa itsekseni. Puolen vuoden jälkeen alkoivat varsinaiset TOS:n ensimmäiset oireet treenatessani. Vaikka tein jalkatreenin, kädet puutuivat ja menivät hapoille. Tämä oli kuitenkin vielä lievää, mutta ihmeellistä. Sitten alkoivat käsien nievelsäryt. Lopuksi olin niin huonossa kunnossa, että en voinut ilman lepotaukoja ajaa autoa edes viittä minuuttia, pelkäsin nostella noin kymmenkiloista poikaani, kun en ollut varma kantavatko käteni ja tukan laittaminen oli miltei mahdotonta. 
Ristiäiset, vauva 1kk. Apua, mikä ryhti, vaikka yritin tsempata!
Hakeuduin kunnalliseen lääkäriin reilu puoli vuotta kuopuksen syntymän jälkeen. Siellä minua tutkittiin kahdesti ja lähettiin reumalääkärin vastaanotolle. Otettiin valtavasti verikokeita ja röntgenkokeet. Poissuljeettin kasa sairauksia. Yksityiselläkin lääkärillä kävin, joka otti tietysti kaikki mahdolliset kokeet ja testit. Mutta sitten hakeuduin hyvälle urheiluheirojalle ihan muun jumituksen kanssa. Satuin juttelemaan hänelle käsistäni ja muutamassa minuutissa hän diagnosoi ongelmani. Sain heti apua. Kahden hierontakerran jälkeen puutuminen loppui aina noin viikon pätkiksi.

Puoli vuotta lääkärit tutkivat minua siis "turhaan". Kukaan ei edes maininnut, että ongelma saattaisi olla toiminnallinen, vaan yrittivät löytää tai poissulkea lääketieteellisiä sairauksia. Harmi, ettei lääkäreillä ole edes kykyä ohjata hierojalle tai fysioterpaeutille. Raskaus ja painavan pojan imetys rakenteellisten ominaisuuksien lisäksi ajoivat todennäköisimmin minut tähän tilaan. Onneksi tämä on hoidettavissa oireettomaksi.

Nyt käyn urheiluhirojalla säännöllisesti viikon, kahden välein. Hän rusauttaa selkärankaani ja venyttää dynaamisesti rintarangan alueen lihaksia. Helpotusta tuovat hierojan lisäksi myös päivittäiset kotivenyttelyt erityisesti rullan päällä sekä kaulan ja lapojen alueen lihasten vahvistaminen, ylipäänsä rintarangan lihaskunnosta huolehtiminen. Pelkkä selinmakuu tuntuu venyttävän voimakkaasti rintarankaani ja kierrot tuntuvat hyviltä. Myös rintalihasta ja lonkan koukistajaa pitää venyttää. Eilen kävin uudella hyvällä hierojalla ja hän antoi minulle lisää hyviä kotihoito-ohjeita. Kirjoitan tästä kokemuksesta alkuviikosta lisää ja vielä myöhemmin noista kotona tehtävistä venyttelyistä.

Rintarangan venyttelyä ja rusauttelua rullan päällä. Rullan paikkaa selän alla kannattaa vaihtaa nikama kerrallaan.

Pahimmat viholliset TOS:n kannalta ovat juuri nyt 14 kiloisen pojan kantaminen, tyynyllä nukkuminen, istuminen, kuntosalilla kyykkäys kädet ylhäällä tangossa sekä mahdolliset treenitauot. Oireina ovat edelleen TOS:n ärtyessä kyynärvarresta alaspäin käsien puutuminen ja särky (lihakset tai nivelet, epämääräinen tunne) erityisesti levossa (öisin, aamuisin) sekä raskaassa liikkeessä. Kevyt liikkuminen tekee hyvää. Lisäksi huomaan, että pahimpina kipupäivinä olen suunnattoman väsynyt. Kohta vuoden päivät olen taistellut tätä vastaan, hierojan mielestä voi hyvinkin mennä vielä vuosi ennen kuin koko kroppa aivokuorta myöten palautuu normaaliin kivuttomaan tilaan. Lopuksi vielä hyvä artikkeli, mikäli TOS kiinnostaa enemmän.

Ohjeet TOS:n kuntouttamiseen tästä.

Hikiliikkuja myös Facebookissa ja Instagramissa.

13 kommenttia:

 1. Hei,

  minulla on juuri diagnosoitu TOS ja olen vasta parantumisen alkumetreillä... olisi mielenkiintoista kuulla, miten olet parantunut: onko yhä kipuja ja miten arki sujuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tuosta kirjoituksesta on kulunut lähes puoli vuotta. Oireet ovat ajoittain olleet paremmat, mutta pääasiassa on menty vain huonompaan suuntaan. Alkuun niskarangan rusautus ja lääkitys toivat helpotusta. Joskin rusautus vei päivystykseen rajujen oireiden vuoksi. TOS rajoittaa yhä elämää jonkin verran. Nyt olen toiveikas, että pahimman vaiheen jälkeen jumppailut toisivat helpotusta. Päivä kerrallaan tämän suhteen. Vuosi oireilujen jälkeen pääsin tänä syksynä vihdoin kunnon tutkimuksiin ja ne jatkuvat yhä. Mikäli kiinnostaa tarkemmin, laita vaikka sähköpostia! Voimia oireiluidesi kanssa!

   Poista
  2. Tilannepäivitys vuoden jälkeen. Pahimmat TOS oireet ovat hävinneet. Alkuvuodesta minulla diagnosoitiin fibromyalgia. Tosin välillä mietin, voisiko väsymys ja lievemmät kipuoireet olla yhä seurasta TOSista. Rintarangan alueen kanssa saa jatkuvasti tehdä töitä, jumpata ja pitää kevyessä liikkeessä. Paineen tunnetta tulee noin viikon kahden välein rintarankaan jolloin mieheni painaa selän päältä rankaa. Vuoden takaiset puutumisoireet ovat nykyään lähes pois.

   Poista
 2. Löysin blogiisi, minulla myös epäillään tuota TOSia, tosin lisäksi jännitysniskaa ja päänsärkyä. Tutkimuksissa olen rampannut ja välillä tunnen epätoivoa, tuntuu että tilanne on mennyt vaan huonommaksi. Fysioterapeutin hieronnasta ja jumppaohjeista huolimatta. Tuntuu että kaikki tekeminen ärsyttää käsiä ja hartioita. Täältä poimin noita venytyksiä joita olenkin ahkerasti tehnyt. Mukava olisi lukea täältä blogista kuinka on tilanteesi edennyt?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että olet löytänyt blogini Maarit! TOS on kiusallinen ja raivostuttava, mutta onneksi monilla hoidettava vaiva. Minä voin nyt TOS:n osalta hyvin, mutta olen saanut pidempiaikaiseksi seuralaiseksi fibromyalgian. Voisin toki kertoa nykyisestä tilanteesta ja vaivoistani täällä ähiaikoina. :)

   Poista
 3. Se olisi kiva juttu! Itse sain lähetteen reumataudeille juuri, joten odottelen sen puolen tutkimuksia.

  VastaaPoista
 4. https://www.youtube.com/watch?v=IzvBT0rmAM0
  Pienen rintalihaksen ja sahalihaksen toimintaa:
  https://www.youtube.com/watch?v=PV1LF9-6epQ
  https://www.youtube.com/watch?v=-tlcuAKTr1Y
  Tuota olen myös lukenut ja saanut vinkkiä TOSISTA:
  http://terveyskeskus.net/forum/index.php?PHPSESSID=d583fe2d7e5860628b25889f946b362b&topic=60.0
  terveisin
  Marko K.

  VastaaPoista
 5. Itselläni on kaularangassa C5-C6 nikamissa välilevyt tyhjentyneet, ja C6-C7, C4-C7 välillä hermojuurikanava-ahtaumaa, voimakasta spondolyysiä(kulumamuutokset/rappeumat, ja diagnoosina kaularangan spinaalitenoosi. Lannerangassa isot kulumamuutokset nikamissa,lanneranka on suora. Rintarangassa signaalimuutoksia, viitteitä morbus scheurmanin taudista rintarangassa. Kaularanga räpsähti heinäkuussa 2010 kuntosalilaitteessa, ja kuvattiin omakustanteena lokakuussa 2011, kun kivut eivät hellittäneet, sen jälkeen onkin palanut omaa rahaa jotain 7000 euroa. Ja nyt viimeisen kahden vuoden aikana on palanut rahaa noin 4000 euroa, kaikenkukkuraksi tuli 2 vuotta sitten vasempaan silmään verkkokalvon keskusvaltimotukos ja vasemman silmän näkökyky meni siinä, on ehkä enää 10 % jäljellä.

  Olen käynyt aslak-kuntoutuksen, käynyt varmaan 100 kertaa hieronnoissa, LPG-hoidoissa, omt-terapeutilla, tehnyt omia jumppia, kaikenlaista yritetty tehdä tässä reilun kuuden vuoden aikana. Työni on istumista, joten istumatyä on selkäongelmaiselle myrkkyä. Kun sulla on TOS, niin jos kaularankaa ei ole magneettikuvattu, niin kannattaa kaularanka magneettikuvata, (, kun yksityisellä esim. cityterveys magneettikuvaus maksaa reilu 200 euroa, ja magneettikuvat ovat halventuneet 50-60 % kahden vuoden aikana, kun on tullut kilpailua.Suosittelen kaularangan magneettikuvausta ehdottomasti, koska jos rusautushoidoissa on tullut kovaa kipua ja joutunut menemään päivystykseen, niin ehdottomasti kaularangan magneettikuvaukseen, ota lähete lääkäriltä, niin vältyt spinaalitenoosilta… kannattaa miettä myöskin rintarangan magneettikuvausta, että rappeumat yms. muut havaitaan riittävän ajoissa. Kaularangan kuvaus ainakin…
  Itse olin kipupolin asiakkaana reilu puoli vuotta, sieltä ei kyllä herunut hirveästi, 1 tunnin käynti ja 5 soittoaikaa ja läjä caprion lääkettä.
  Minun muistaakseni ei tehty TOS testejä. Olen ruvennut epäilemään TOS-oireyhtymää, minua on piinannut reilu 2 vuotta oikean lavan ja keskiselän alueen pistävä kipu, joka kiertää kylkeen, sekä kainalon ja rintalihaksen alue on piukeena, kipu on muuttanut muotoaan. On ollut välillä huomattavasti parempikin, kun olen tunkenut rahaa fysioterapiaan yms. Nykyinen hierojani on sitä mieltä, että oireeni viittaavat TOSIIN. Niskan vieressä olevat scaleniukset ovat kireät, rintalihas , lavan alue on tukossa, ja kireät lihakset painavat hermo ja verisuonia. Kun testattiin, niin oikean käden puolella ei tullut TOS-signaalia, mutta vasemman käden puolelta kylläkin, joten on mahdollista, että ongelma onkin vasemmalla ja se näkyy vastakkaisella puolella.
  Sairaalalla tehtiin kylläkin vatsanalueen TT-kuvaus, kesäkuu 2016 varmistettiin, että ei ole kyljessä kasvaimia yms. Ihan hyvä että tehtiin.
  Mulle tehdyt kuvaukset ja hinnat tukirankaan… Lokakuu 2011, kaularangan magneettikuvaus 260 euroa.Lokakuu 2014 kaula ja rintaranka, cityterveys tampere, 276 € Marraskuu 2015 kaularanka ja oikean olkapään laaja magneettikuvaus, johon otettin lapaluuta mukaan, Tarjoushinta 2 kuvausta 196 euroa!! Hinnat ovat tippuneet 50-60 %...joten ei kannatta jonottaa julkiselle puolelle, kun pääsee yksityiselle 1-4 vrk:n sisällä...

  Elokuu 2016 rintaranka uudelleen, (sairaalakuvaus)
  TOS ja kaularankaoireisen suosittelen kokeilemaan LPG-hoitoa, johon voi yhdistää triggerpistehoidon. Voisi olla sulle soveltuva hoitomuoto ajatellen TOS-syndrooman hoitoa. Itse olen käynyt varmaan 25 kertaa, ja aloitan uudelleen ensi vuonna, lisäksi käyn edelleen vakihierojalla. Rahaa on palanut. Olen lukemani perusteella ymmärtänyt, kun heittää TOS-arvelut diagnoosiksi, niin ei monella lääkärillä riitä kompetenssia tämän toteamiseen… vaikka yksinkertaisella TOS-testikin riittäisi… itseäni on alakanut vituttamaan entisestään…kipupolilla tämä torjuttiin, vaikka mun hieroja/ortopedinen osteopaatti on aika varma TOS-epäilystä. Ja onhan minun kehoni saanut paljon osumaa, että ei ole mikään ihme, että TOS-oireyhtymä olisi kehittynyt. Ylempänä on linkki terveyskeskus.netin keskusteluihin.
  Lpg: http://www.fysiosporttis.fi/fi/palvelut/fysioterapia/lpg-menetelma/
  terveisin
  Marko K.

  VastaaPoista
 6. On sulle tullut vastaan varmaan tämä artikkelit TOSISTA:
  http://www.soy.fi/sot-lehti/3-2008/25.pdf

  http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo40241&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth

  Scalenius-lihas puristaa C7-C8 hermoja...yms.muut oireet.
  terveisin
  Marko K.

  VastaaPoista
 7. Huomasinkin jälkiäteen, että siellä olikin sininen linkki vastamäen artikkeliin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marko,
   Kiva kun kommentoit blogiani. Aikamoisen kipuilun ja hoitorumban olet käynyt läpi, eikä loppua edes näy. Hoitoihin saa tosiaan tuhlattua rahaa hurjasti, eikä kovin kipeänä edes tiedä mistä hoitomuodosta kannattaisi aloittaa ja mitä jatkaa pidempään. Siksi osa rahoista menee varmasti vähän hukkaankin.

   Uskomatonta tuo kipupolin toiminta, jotenkin sieltä jos jostain kuvittelisi apua saavan. Todella surullista. Ilahduttavaa kuulla, että pystyt yhä kuitenkin töitä tekemään, vaikka tuskaista se varmasti onkin.

   Itse pääsin myös Kelan kuntoutukseen. En TOSin takia vaan fibromyslgian, joka myöhemmin TOS oireiden poistuessa diagnosoitiin. LPG:tä olen kuullut muidenkin kehuvan, ehkä sitä kokeilen seuraavaksi. Nyt tutkin ruokavalion vaikutuksia kipuiluuni. Valitettavasti se ei auta rakenteellisiin ongelmiin.

   T. Heli

   Poista
 8. Kokeilkaa kalevalaista jäsenkorjausta. Saatu hyviä ja pysyviä hoitotuloksia TOSin hoidossa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Olen saanut oireet pois Osteopaatin ja jumpan avulla.

   Poista

Kiitos kommentistasi!