21. toukokuuta 2015

Lasten vedentarve

Meidän perheessä juodaan liian vähän, kuten suurimmassa osassa suomalaisissa perheissä. Olen aina ollut itse huono juomaan ja tämäkin näyttää periytyvän lapsille esimerkin voimalla. Mutta jälleen tiedostaminen on jo hyvän alku. Taaperon ja leikki-ikäisen pitäisi saada nestettä reilu litra päivän aikana (tarkempaa tietoa nesteen tarpeesta painokiloittain löydät täältä). Tähän määrään lasketaan mukaan nestepitoiset ruoat, kuten jogurtit ja vellit. Nesteen tarve kasvaa lapsillakin aikuisten tapaan kuumalla ilmalla tai liikkuessa.


Valtion ravitsemusneuvottelukunnan 2008 julkaiseman raportin mukaan 2-6 -vuotiaat suomalaiset lapset juovat 7-9 dl nesteitä päivittäin. Eli selvästi alle suositusten. Jopa 90 % käyttää sokeroituja mehujuomia ja -keittoja. Puolestaan rasvatonta maitoa nauttii vain alle 60 % samanikäisistä. Ja vettäkin vain noin kolme neljästä. Varsin huolestuttavaa luettavaa mielstäni.


Miten saada lapsi juomaan riittävästi?
  1. Hanki houkuttelevat juomapullot. Anna lapsen itse valita pullo. Meidän Espanjasta ostetut ihanuudet muuttivat juomakulttuuriamme heti parempaan suuntaan.
  2. Pullot lasten saataville. Ohimennen lapsi käy helpomin hörppäämässä pullosta kuin väkisin pakotettuna. Näin pullo tyhjenee kummasti kuin itsekseen. Touhua pitää pienimpien lasten kanssa tosin vahtia, jotta jokaisella pysyy oma pullo, eikä toisten pullosta hörpitä. Näin pöpötkin pysyy paremmin loitolla. Älä siis hommaa samanvärisiä pulloja lapsille! 
  3. Janojuomaksi vain vesi. Alusta asti olemme opettaneet lapset juomaan janoonsa vain vettä happohyökkäysten välttämiseksi. Ja eipä tarvitse taistella, jos jokus on jokin muu mahdollinen lempijuoma loppu. Meillä on mehuja kotona vain juhlissa. Ruokajuomaksi maitoa tai piimää. Kun pulloon laitetaan aina vain vettä, ne pysyvät puhtaampina. Vesi ei myöskään sotke, tahmaa tai houkuttele pörriäisiä.

Tällaiset Philips Aventin pullot meillä on lapsille yökäyttöön. Näistä vesi ei valu pitkin lakanoita väärin päinkään ollessa.

Onko teillä joitain muita hyviä vinkkejä lasten juomisen lisäämiseksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!