17. heinäkuuta 2016

Vesirokko

Meidän kohta 2,5 sekä 5 -vuotiaat lapset ovat nyt sairastaneet vesirokon. Juhannuksena mies ihmetteli kuopuksen kiukkua, minusta se oli ihan normaalia. Poika myös halusi olla ilman vaatteita ja niinpä annettiin olla. Mökiltä kotiuduttua voivottelin, että onpa hyttyset nyt sitten purreet pojan selän hurjaksi. Puolen tunnin päästä kahdessa "puremassa" olikin pienen pieni vesikello ja saman tien raksutti, mistä onkin kyse. Kääk vesirokko. Miten meidän kesälomasuunnitelmien käy?!

Ihmeteltiin, mistä tämä oli tullut, sillä emme tienneet ketään rokkopotilasta. Edelliseen pariin viikkoon oltiin käyty vain kaupassa ja uimarannalla. Myöhemmin selvisi, että ystävien lapsi oli sairastunut samana päivänä kuin meidän ja pari viikkoa ennen olimme yhdessä käyneet Ikeassa. Todennäköisesti tauti tuli siis siltä kauppareissulta... Ja myöhemmin myös selvisi, että vesirokkoa on nyt paljon liikkeellä.

Pojalle tuli uusia rakkuloita viiden vuorokauden ajan. Pahin kutina ja kiukku ajoittui toisen ja neljännen vuorokauden väliin. Yöt olivat todella levottomia. Näppyjä oli hurjasti päänahassa ja selässä, oikein isoja ja vähän jopa märkiviä. Yhteensä näppyjä oli sadasta kahteen sataan ympäri kehoa, jaloissa ja käsissä vähiten. Muutama näppy tuli aivan silmän viereen ja ne olivatkin hurjan näköisiä. 

Vesirokon itämisaika on 10-21 vuorokautta. Esikoinen sai ensimmäiset näpyt 15 vuorokautta kuopuksen taudin puhkeamisesta. Hieman jännitettiin tuleeko koko tautia tytölle, sillä hänellä oli vesirokkoon viittaavia näppylöitä hyvin hyvin lievänä alle vuoden ikäisenä. Nyt tytön tauti alkoi päänsäryllä ja matalalla kuumeella. Tätä oli edeltänyt nivelkivut, mutta niitä on muutoinkin, joten en osannut aavistaa, että vesirokko olisi tulossa. 

Tytöllä nousi näpyt ihan hetkessä. Hänen kohdallaan laitoin välittömästi aloevera-geeliä näppylöihin ja se selvästi rauhoittikin. Mutta en huomannut kurkata auki olleiden hiusten alle. Siellä muhi lähes sata näppyä, jotka ehtivät kehittyä turhan pitkälle ennen rasvaamista. Niihin kehittyi sen vuoksi isoimmat rakkulat. Pojan ihoa tajusin rasvata vasta toisena vuorokautena ja hänen näpyt olivatkin selvästi hurjemmat. 

Moni varoitteli, että vesirokko on usein hurjana haarovälissä. Ehdin jo huokaista helpotuksesta, mutta tytön kolmantena sairaspäivänä alkoikin sitten tapahtua. Kävely oli ajoittain varsin vaikeaa. Uskon, että päästiin silti helpolla, sillä kuulemani tarinat oli aika hurjia... Meillä myös kuumeilu oli vähäistä: pojalla korkeintaan vain hitusen lämpöä ensimmäisenä päivänä, tytöllä kuumetta pari päivää. 

Pojalle jäi rokosta ainakin pariksi viikoksi aivan mahdoton uhma-vaihe, äiti-äiti -vaihe, kiukku, raivo ja tarvitsevuus. Kyllä välillä oli omassa itkussakin jo pidättelemistä. Omat fibromyalgian oireet nostivat tietenkin myös päätään ja mies lähti neljäksi päiväksi poikien reissuun. Mutta selvittiin joten kuten ja nyt vesirokko on voitettu! 

Helpointa oman jaksamisen kannalta olisi, jos lapset sairastaisivat vesirokon täysin eri vaiheissa tai aivan yhtäaikaa. Meillä ainakin valvotut yöt ja valtava hallitsematon kiukku söivät vanhempien voimia. Toisaalta luulin tautia vieläkin pahemmaksi. Olisi ollut helpompaa, jos esikoisen olisi sairastut tämän ennen kuopuksen syntymää. Lasten sairastelujen välillä joutui meinaan aika tarkasti miettimään milloin uskaltaa mennä ja mihin. Osaa tuttavista ei tauti haitannut lainkaan, päinvastoin he oikein toivoivat meille kylään leikkimään lastemme kanssa. Osa puolestaan oli suorastaan hysteerisen pelokkaita taudin suhteen. Ihmiset ovat erilaisia. Mutta eipä taudin puhkeamiseen ja kulkuun aina pysty kauheasti vaikuttamaan!

Näpyt heti niiden noustua. Kuin hyttysen pistoja. 

Toinen vuorokausi. Hoitona käytetty aloeveraa useasti päivässä. 

Toinen vuorokausi. Kasvojen rasvaus ehdittiin aloittaa ajoissa. Kasvoihin ei siten noussut edes kelloja eikä tullut rupia. 


Kolmas vuorokausi. Osa jo kuivunut, mutta muutamia uusia tuli vielä seuraavat pari päivää. Kuvassa näpyt on juuri sivelty geelillä. 

Neljäs vuorokausi. Selvästi jo parempi ja kutinakin hyvin vähäistä. 

Seitsemäs vuorokausi. Vain ruvet jäljellä. 

4 kommenttia:

 1. Meillä vesirokko jylläsi huhti-toukokuun ja kun kuukausi oltiin sairastettu niin alkoi jo ottaan koville. Mutta selvittiin ja lapsista 4/5 sen sairasti. Kaksi oli rokotettu, joista toinen säästyi taudilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin blogistasi teidän vesirokkoepisodista. Huh, kuukausi on pitkä aika! Joutuu vähän käyttämään myös luovuutta terveiden lasten puuhien suhteen.

   Yllättävää, ettei rokotekaan täysin suojaa taudilta!

   Poista
  2. Rokote ei suojaa välttämättä täysin, mutta tauti tulee huomattavasti lievempänä kuin ilman rokotetta. Meillä rokotettu lapsi selvisi muutamilla näpyillä, joista vain pari meni rakkulavaiheeseen asti. Kutina ei ollut mahdoton ja kolmessa päivässä tauti oli tiessään. En voi siis muuta kuin suositella rokotetta :) Jos onnistuu vesirokon välttämään rokotteen ansiosta kokonaan, niin käsittääkseni virus ei jää uinumaan elimistöön niin kuin se muuten tekee ja vanhemmalla iällä aiheuttaa myös vyöruusua.

   Poista
  3. Kiitos Kati kun valaisit asiaa! Hieman harmitti, etten ollut ottanut rokotetta esikoiselle. Hänellä tuli niin kovat nivelsäryt rokon aikana. Toisaalta aika nopeasti tauti oli ohi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!