23. toukokuuta 2015

Lapsiperheen lääkekaappiMilloin viimeksi kävit läpi lääkekaappinne sisällön? Meillä tämä tuli ajankohtaiseksi tänään, kun pihapiiristämme löytyi jo kevään kuudes kyykäärme. Oli pakko tarkistaa kyypakkauksen päivämäärä ja samalla tuli käytyä läpi koko muukin lääkekaapin sisältö.
 

Tiesitkö muuten, että kyypakkauksen tehokkuutta kyyn puremiin ei ole tieteellisesti todettu? Ja että se ei sovellu eläimille? Mutta se on oiva ensiapu mm. ampiaisen pistoihin. Kyyn puremisen yhteydessä täytyy aina hakeutua lääkäriin vastamyrkyn saamiseksi. Pörriäisten pistojen yhteydessä pitää hakeutua lääkäriin, mikäli pörriäinen pistää kaulan alueelle tai pistos aiheuttaa voimakkaan reaktion.

Uskon, että meidän 3,5-vuotiaamme osaisi tämänkeväisten kyytapaamisten jälkeen jo varoa kyytä. Mutta samaa ei voi sanoa vuoden ikäisestä. Harmi, että omassa pihassakin joutuu jo olla hieman varuillaan ja katsoa tarkasti pienimpien perään askel askeleelta. 

Kyiden lisäksi tyypillisiä vaaratilanteita pienille lapsille aiheuttavat kesällä pörriäisten pistot, punkin puremat, myrkylliset kasvit, veden läheisyys, liikenne ja pyöräily sekä aurinko (UV-säteily, kuumuus, palovammat). 

Kaksi vaaraa: kyykäärme ja nokkonen.
Matka-apteekki
Kesällä on syytä pakata pieneen meikkilaukkuun niin sanottu kesäapteekki tai matka-apteekki. Eli reissuun helposti mukaan otettava pussukka tärkeimpiä lääkkeitä ja lääketarpeita. Tämä apteekki voi olla esimerkiksi autossa tai lapsen hoitotakussa koko ajan mukana. Sinne kannattaa pakata ainakin: särky- ja kuumelääkkeitä, sidetarpeita ja laastaria, kyytabletteja, kortisonivoidetta, aurinkovoidetta, hyttysmyrkkyä sekä mahdolliset omat tärkeät lääkkeet.


Kotiapteekki

Kotoa lapsiperheen lääkekaapista on hyvä löytyä ainakin seuraavat:
 • kuumetta alentava särkylääke
 • kuumemittari
 • sidetarpeet ja laastaria 
 • kirvelemätön haavanpuhdistusaine
 • perusvoide 
 • Bebanthen-voide
 • mieto kortisonivoide
 • kyypakkaus
 • lääkehiili myrkytysten varalle
 • maitohappobakteeri
 • antihistamiinia allergiaoireisiin ja hyönteisten puremiin
 • kumihanskat
 • Muuta, mutta ei tuiki tarpeellista: keittosuolatipat, nenä-niistäjä, punkkipihdit, palovammarasvaa, ripulilääke.

Punaisella ristillä on hyvät ensiapuohjeet PDF-muodossa, jotka voit tulostaa vaikka lääkekaapin seinälle. Paras vammojen ehkäisy on kuitenkin terve järki; kypärä päähän pöyräillessä ja saappaat jalkaan pöpelikköön tallustaessa. Nyt on hyvä aika jutella ympäristön vaaran paikoista myös pienten kanssa.

Saappaat ja pitkät lahkeet estävät mm. punkin kiinnittymisen iholle.

7 kommenttia:

 1. Hyvä postaus tärkeistä asioista. Mä itse olen hysteerinen punkeista, mikä aiheuttaa aika mielenkiintoisen yhtälön mun rakastaman leiri- ja maalaiselämän kanssa. Noihin kyykäärmeisiin en ole vielä tähän onneksi törmännyt edes leireillessä tai mummolareissussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru! Punkit ovat kyllä superinhottavia! Meillä kantautuu niitä kotiin kissojen mukana. Tänä keväänä ollaan toistaiseksi vältytty niiltä. Eikös ne punkit ole peräti Suomen vaarallisin eläin?!

   Poista
  2. Varmasti aikalailla. Ikäviä tauteja ne ainakin aiheuttavat. Olin kyllä paljon onnellisempi vielä silloin, kun en tiennyt mokomien olemassaolosta!

   Poista
  3. Aivan varmasti! 😄 Niin minäkin!

   Poista
 2. Hyvä postaus (ja yök noita käärmeitä!). Punaisella ristillä on muuten myös puhelimeen ladattava ensiapusovellus, ihan näppärä, kun puhelin on käytännössä aina mukana taskunpohjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri vinkistä! Täytyy ladata tuo sovellus heti puhelimeen :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!