7. toukokuuta 2015

Perheliikunta

Perheliikunta on termi liikunnalle, jossa liikutaan yhdessä perheen kanssa. Tässä yhteydessä perheeseen voivat kuulua ydinperheen lisäksi isovanhemmat, muut sukulaiset, naapurit, ystävät tai vaikka työyhteisö perheineen. Liikunnalla puolestaan tarkoitetaan kaikkea säännöllistä yhdessäoloa leikin, ulkoilun ja muun liikunnan parissa. Perheliikuntaa voi harrastaa omaehtoisesti esimerkiksi metsäretken muodossa tai ohjatusti osallistumalla jonkun järjestämään liikuntaan. Kirjoitan tässä postauksessa jälkimmäisestä. Omaehtoiseen liikkumiseen löydät vinkkejä tästä blogista kohdasta pihaleikit ja sisäleikit.

Toistuvat ohjatut liikuntatuokiot ohjaavat yleensä koko perhettä kohti liikunnallisempaa ja terveempää elämäntapaa. Parhaimmillaan ohjattu perheliikunta on liikuntaa niin aikuiselle kuin lapsellekin omilla kuntotasoillaan. Se tuo vaihtelua arjen pyöritykseen ja vavistaa perheen vuorovaikutusta. Se kannustaa meitä vanhempia kannustamaan lapsia ja näyttää, mikä vaikutus positiivisella asenteella on lapsen itseluottamukseen ja kehitykseen.

Viikoittainen ohjattu perhejumppa on tärkeä osa meidän perheen arkea. Jumpan jälkeen on ollut kiva luoda omat rituaalinsa, kuten yhteinen sauna- ja kylpyhetki. Joillekin jumppa on myös muutoin sosiaalinen tapahtuma, jossa pääsee verkostoitumaan lähialueen samassa elämäntilanteessa oleviin perheisiin. Meille se on ollut tärkeä hetki erityisesti oman perheen vuorovaikutuksen kannalta, iloitsemalla liikunnasta yhdessä. 

Tämä harrastus maksaa. Pääkaupunkiseudulla halvimmillaankin jopa 100 € / perhe / kevät tai syksy. Ja kaikilla tähän ei ehkä ole varaa. Tai halua resurssoida rahaa juuri tällaiseen. Sen vuoksi onkin hyvä muistaa, että myös omaehtoinen perheliikunta on tärkeää ja jopa tärkeämpää kuin ohjattu. Ja omahetoista liikuntaahan on kaikkialla: perinneleikit, pihapuuhat, ulkoilu, uintiretket, siivous, kalastus, marjastus, kauppareissut, olohuonejumpat, jne. Tärkeintä on kuitenkin aikuisen aika yhdessäololle, leppoisa tunnelma ja innostava asenne.

Alla kuvia MLL:n 1-3 -vuotiaiden perhejumpasta, jossa käymme aina koko perheen voimin, vaikka vain toisen vanhemman läsnäolo riittäisi. Tämä on meidän perheen tärkeä juttu. Harmi, että nyt on kesätauon vuoro.

Aina ihan innoissaan. Kohta jumppa alkaa.

Valmiina!
Kova on yritys pienelläkin.

Toisen onnistuimsesta riemuitseminen.

Yhdessä. Yksi kivoimmista jutuista pikkuisen mielestä. Heppaleikit.


Pienestä se on pienelläkin kiinni. Tuntui, että 1-vuotias oli ohjattuun liikuntaan vielä vähän liian pieni, mutta 1v ja 2kk ymmärsi jo ohjeita yllättävän hyvin ja malttoi hetken keskittyäkin.

Kannattaa muuten tutustua Perheliikunta-sivuston kattavaan tarjontaan.

Hikiliikkujaa voit seurata Facebookissa ja Instagramissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!