4. elokuuta 2015

Auschwitz

Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän minua on alkanut kiinnostamaan historia. Ja tämän postauksen karmeat tapahtumat ovat varsin lähihistoriassa, vain 70 vuoden päässä. Kirjoitin eilen yllätyslomastamme Puolan Krakovaan. Krakovan reissulla kannattaa ehdottomasti käydä Auschwitz-Birkenau -museossa. Siellä kuluu matkoineen (noin tunnin ajomatka Krakovasta) puoli päivää (meillä meni 7 tuntia) ainakin opastetulla kierroksella. Ja loppupäivä menee asioita kauhistellessa yhä uudestaan. Osa seurueemme jäsenistä ei pystynyt tulemaan kaikkiin huoneisiin katsomaan ja kuuntelemaan tarinoita. Ja itsekin repesin täyteen itkuun nähdessäni pienten lapsien leluja, vaatteita ja kenkiä. Natsit lajittelivat kaikki juutalaisten tavarat aina hiuksia ja luita myöden ja käyttivät ne hyödyksi esim. lannoitteena tai matonkuteina.

"Työ tekee vapaaksi"
Tässä vaiheessa vielä hymy irtosi...


Kaikki löytyy lajiteltuna. Niin kaasusäiliöt kuin kengät ja hiuksetkin.Ei paljoa hymyilyttänyt. Koko päivänä. Järisyttävää!

Alue on valtava, erityisesti niin sanottu kakkosleiri eli Auschwitz-Birkenau, johon rakennettiin kaasukammiot tappamaan yli miljoona juutalaista ympäri Eurooppaa. Auschwitz-Birkenau sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Auschwitzista. Loput kuvat  Auschwitz-Birkenausta.

Junaratakin rakennettiin varta vasten keskitysleiriä varten.
Tällaisiin vaunuihin ängettiin jopa 100 ihmistä jopa useita päiviä kestäneisiin junamatkoihin ilman vettä. Osa nääntyi jo junamatkalla.
Vain nuoret ja terveet tänne. Noin 20 % leirille tulleista.
Loput 80 % suoraan kaasukammioihin. Noin 1500 ihmistä/päivä/kammio. Natsit yrittivät tuhota todistuainaistoa, siksi paljon sortuneita ja poltettuja rakennuksia.

10 naista per peti. Alimpien päälle valui ylimpien ulosteet, koska yöllä ei saanut liikkua. Naiset elivät yleensä korkeintaan pari kuukautta.
 

Museo soveltuu soveltuvin osin myös esim. pyörätuolissa matkustavalle. Käveltävää tulee noin kolme kilometriä, rappusia jonkin verran. Alle kouluikäisiä lapsia en todellakaan suosittele ottamaan mukaan. Museoon on kova ruuhka erityisesti kuulemma keväällä. Turvatarkastus ennen museoon pääsyä vei lähes tunnin rauhallisenakin aikana. Opastettu kierros hieman nopeuttaa toimintaa. Opastus suositeltavaa ehdottomasti muutoinkin.

Hikiliikkujaa voit seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

4 kommenttia:

 1. Järkyttävää :( Varsinkin ajatus lapsista tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kauheaa, että kylmät väreet tulee kerta toisensa jälkeen pelkästä ajatuksesta! Pistää vihaksi.

   Poista
 2. Yksi hirvittävimmistä asioista ihmiskunnan historiassa. Minun ihooni on tatuoitu numero 34751,

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!