15. kesäkuuta 2015

Ruokahetken rauhoitus

Meillä oli vielä jokin aika sitten ruokailut yhtä härdelliä, tai ennenminkin ruoan valmistus lasten kanssa. Tultiin aina liian myöhään ulkoa sisälle ja kaikilla oli siten jo kova nälkä. Yksi roikkui lahkeessa pää punaisena huutaen, toinen huusi muuten vaan lattialla kierien ja itse tukka hiessä yritin väsätä jotain nopeaa ja helppoa. Onko kellään muulla ollut tällaista?

Meidän oli pakko tehdä muutos.


Valmista ruoka ennakkoon niin pitkälle kuin mahdollista.
Kevään ja kesän tullen lapset ovat viihtyneet ulkona talvikuukausia pidempään. Heidät saa välillä pakottaa sisälle syömään. Pyrimme syömään lounaanaina klo 11.30-12. Pitkittyneen ulkoilun vuoksi yritän valmistaa ruokaa aamulla ennen ulos lähtöä niin pitkälle kuin mahdollista. Harvoin syömme mikroruokaa, välillä tosin edellisen päivän jämiä, mutta silloinkin tarjolla on aina ruoretta salaattia ja esim. keitettyjä kasviksia, jotka vaativat hieman valmisteluja ennen kuin ovat pöydässä.

Uuniruoat ja keitot
Laatikkoruoat, uunikala ja keitot ovat helppoja. Laatikon tai kalan voi laittaa ulkoilun ajaksi uuniin ja käydä nostamassa uunista pois tarvittaessa. Keiton voi puolestaan valmistaa aamulla valmiiksi levylle ja käydä laittamassa kiehumaan noin 10 minuuttia ennen sisälle tuloa. Mutta ei näitäkään aina viitsi syödä, joten välillä on toimittava toisin.

Muiden ruokien valmistelu
Teen salaatin valmiiksi aamulla jääkaappiin ennen ulkoilua. Kattiloihin laitan riisin tai pastan keittoveden valmiiksi. Perunat ja parsakaalit tms. voi laittaa puolestaan veteen valmiiksi. Keitinvedet voin käydä laittamassa päälle hieman ennen sisälle lähtöä. Näin aikaa ei kulu lasten kanssa malttamattomana lieden vieressä odotteluun. Kuulostaa ehkä jonkun korvaan hullulta, mutta pieni se on pienikin apu. Sisälle tultaessa paistan kanat tai lihat pannulla.


Yksi työvaihe lisää, mutta poika pysyy tyttyväisenä, kun saa itse laittaa juurekset astiasta kattilaan.
Uunivuoan voitelukin sujuu yksivuotiaalta.
Lapset mukaan
Ruoan valmistukseen pyrin ottamaan lapsia niin paljon mukaan kuin mahdollista. Mutta nälkäisenä ja kiukkuisina heitä ei kannata ottaa, sillä pelkään että jotain sattuu kuuman lieden lähellä touhutessa ja toheltaessa. Silloin lapsille on keksittävä jotain muuta.

Ruoanlaiton odotuslelut
En tietoisesti halua antaa lapsille ruokaa viihdykkeeksi eli syötäväksi ennen ruokaa, vaan haluan että aloitamme ruokailun yhdessä. Siksi olen varannut keittiön yhteen kaappiin lapsille pieniä ns. odotusleluja. Nämä toimivat toki muutoinkin kuin vain ruokaa odotellessa. Näiden kanssa meillä jaksetaan odottaa ruoan valmistusta jopa 10 minuuttia:
- laatikollinen pieniä leluja kuten muovieläimeä, Ponyja yms.
- laatikollinen sorminäppäryyttä vaativia juttuja, kuten hamahelmet, Djeco-"paperinukke", helmikorut, joita saa pujottaa naruun.
- palapelit
- kirjat






Ruokaloru
Ruokailun aloitamme tytön kerhossa oppimalla ruokalorulla ja toivotamme toisillemme hyvää ruokahalua. Kannattaa kokeilla ruokalorua, sillä se rauhoittaa ruokailua kummasti! Kokosin tähän erilliseen postaukseen kasan ruokaloruja.


Ruokailun jälkeen
Ruoan jälkeen annan lapsille jälkiruoaksi  pienen kulhollisen jäisiä marjoja tai paloteltuja hedelmiä. Näin he istuvat siististi vielä hetken paikoillaan ja saan siivottua pöydän rauhassa ja laitettua tiskit. Ennen pöydän siivous jäi aina pojan uniajalle.

Se on jäätä, ei sokeria.
Onko teillä joitain muita hyviä vinkkejä rauhoittaa mielestäni päivän tärkein yhteinen hetki, ruoka-aika tai sen valmistus?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!