17. kesäkuuta 2015

Juhannustaiat


Juhannukseen liittyy lukuisia entisajan juhannustaikoja. Perinteisesti niillä pyrittiin varmistamaan tuleva sato ja naimaonni. Niihin liittyi oleellisesti luonto ja alastomuus. Tässä ehkä yksi huvittavimmista entisajan taioista:
Jos haluat tietää, onko tuleva miehesi leski vai poikamies, niin kävele alasti selin halkopinoa päin. Jos takapuoleen osuva halko on halkaistu, niin mies on leski, jos taas pyöreä, niin mies on poikamies. 
Lisää taikoja löydät esim. täältä. Viime vuosina näitä on yritetty päivittää lähemmäs nykypäivää. Miten olisi vaikka tämä? 
Juhannusyönä pitää mennä nukkumaan kolikko pään alla. Ensimmäinen ihminen, joka aamulla tulee vastaan, on asianomaisen tuleva ex-puoliso.

Näissä maisemissa aloitamme koko perheen yhteisen loman nyt Juhannuksena.
Voi kumpa olisi yhtä lämmin kuin Juhannus 2013.
Juhannusyö 2013.
Ehkä taikojen sijasta on järkevämpää nykypäivänä keskustella juhannusperinteistä ja realistisempaa lienee toivoa vaikka onnellista elämää kuin naima- ja karjaonnea. Meidän perheen juhannusperinteisiin liittyvät monen suomalaisen tavoin mökkeily järven rannalla, koivun oksat, kokko, rento yhdessäolo, grillaus, saunominen, vihtominen kesäkukkien keräys, seppeleiden sitominen sekä pihapelit (esim. mölkky, tikanheitto, kroketti). Mutta niistä taioista haluan lapsilleni opettaa nämä, vaikka tiedänkin, että ne ovat ihan höpön löpön juttuja:
  • Poimi seitsemän (joillakin paikkakunnilla yhdeksän) erilaista luonnon kukkaa tyynyn alle juhannusyöksi. Uniin pitäisi ilmaantua tuleva puoliso.
  • Juhannusiltana asetetaan pään alle yöksi useita kukkia ja kullekin kukalle nimetään joku poika. Kenen kukkanen on virkein aamulla, on tuleva sulhanen. Tämän voi yhdistää edellisen taian kanssa.
  • Kuunnellaan juhannusyönä käen kukuntaa. Niin monta kertaa kuin käki kukkuu, niin monta vuotta on puolison löytymiseen. Jos käki ei kuku lainkaan, tulee tämä vielä samana vuonna.

Metsäkurjenpolvi (violetti), poimulehti ja jokin oranssi ihanuus.
Mitä jutella pienelle lapselle juhannuksesta?
Juhannus on keskikesän juhla, jolloin juhlitaan vuoden valoisinta aikaa. Nimi tulee Johanneksen nimestä, jonka vanha ääntämismuoto oli Juhannus. Ennen juhannusta vietettiin aina kesäpäivän seisauksen aikaan, josta katolinen kirkko siirsi sen 24. päivään kesäkuuta eli Johanneksen päivään. Vuodesta 1955 Juhannusta on vietetty 20.-26. päivien välisenä lauantaina. Vain Suomi ja Ruotsi juhlivat Juhannusta. Juhannukseen liittyy erilaisia perinteitä, vähän kuten jouluun ja pääsiäiseenkin. Kesän valoisimpana aikana maagisten voimien on ajateltu olevan erityisen voimakkaita ja siksi ihmiset tekevät myös juhannustaikoja.

Hikiliikkuja myös Facebookissa ja Instagramissa. Käy klikkaamassa seuraajaksi, niin pääset lukemaan postaukseni kätevimmin!

Hyvää Juhannusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!