27. kesäkuuta 2015

Lautapelaamisen hyödyt lapselle

Olemme viettäneet tämän viikon mökillä, jossa meillä on iso pino lapsuuteni aikaisia lautapelejä. Tyttö on kovin kiinnostunut näistä. Ehkä siksi, että kotona pelaamme pääasiassa vain muistipelejä ja palapelejä. Mökillä tyttö levittää vuoron perään yhden pelin pitkin poikin mökin olohuonetta. Tutkii nappuloita ja kortteja. Pikkuveljeäkin tottakai kiinnostaa. Välillä pelataan pelejä soveltuvin osin omilla säännöillä. Esimerkiksi Alias-sananselityspeliä on hauska pelata, kun keksii ihan omia sanoja, vaikka on lukevinaan kortteja. 
"Mikä tulee talvella ja tuo ison kasan lahjoja? Se, joka meinasi viime vuonna viedä lahjat leikkimökkiisi." 
"Joulupukki" 
"Jee, hyvä, ihan oikein. Kylläpä olet taitava!"


Yksi tuttava, jolla on 5-vuotias esikoinen, kertoi että heillä on joka perjantai pelipäivä. Silloin pelataan lasten kanssa lautapelejä ja syödään jotain hömppäruokaa, kuten pitsaa ja popcorneja. Kiva idea! Täytyypä itsekin testata tätä, kun kesäloma on nautittu. 


Pelaamisen hyödyt pienelle lapselle: 
- opettaa lapselle vuoron odottamista ja kärsivällisyyttä
- kehittää keskittymiskykyä
- opettaa rauhoittamaan lasta 
- on hyvä sosiaalinen tapahtuma, jossa vanhempikin on oikeasti läsnä eikä ehkä (toivottavasti) räplää kännykkää
- puhe ja keskustelutaito kehittyvät
- pelistä riippuen opettaa esim. muotoja, numeroita ja värejä
- kehittää muistia
- opettaa kuuntelemaan sääntöjä, sisäistämään ja noudattamaan niitä
- kehittää käden ja silmän yhteispeliä sekä hienomotorisia taitoja, kuten nappulan siirto
- kehittää matemaattia taitoja: laskeminen, luokittelu, ongelmanratkaisutaito
- hieman vanhemmalla alkaa kehittyä myös looginen ajattelu, oppii käyttäytymään suhteessa tavoitteisiin ja punnitsemaan eri vaihtoehtoja, lukutaito kehittyy sekä tunteiden tunnistaminen kehittyy ja siten luodaan empatiakyvylle pohjaa. 

Melko paljon tärkeitä asioita! Ja tuskin näistä taidoista on haittaa aikuisellekaan. Varsinkin tuo kärsivällisyyden oppiminen korostuu vanhemman roolissa. 


Pelaatteko te paljon lastenne kanssa? Onko teillä jokin suosikkipeli?

1 kommentti:

  1. Teillä on tosi paljon lautapelejä! Meillä on vuosien varrella pelattu paljon lautapelejä ja minulla on työn alla postaus meidän suosikkipeleistämme. Tällä hetkellä suosikkipelimme on Cluedo. Muuttuvaa labyrinttiä, Carcassonnea ja Aliasta on myös pelattu paljon. Itse tykkään tosi paljon Haban laadukkaista peleistä, niitä meillä on useampi. Pitäisikin viimeistellä lautapelipostaus valmiiksi.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!