28. heinäkuuta 2015

Suomen luontokeskus Haltia, Espoo

Vaikka vietämme paljon aikaa ihan oikeassa luonnossakin, on vierailulistallamme pitkään ollut Haltia-luontokeskus. Tuon aikoinaan arkkitehtuurisesti kohutun rakennuksen olen toki ulkoa nähnyt monesti, mutta nyt pääsimme sisälle asti. Minusta tuo rakennus sopii paikalleen. Näköalatorni vain on mielestäni rakennettu väärään kohtaan.

Kiva järvinäköala?
Upea sotkanmunan katto
Tänään oli onneksi vain kourallinen turisteja liikkeellä. Ja vielä vähemmän suomalaisia. Haltiaan olisikin hyvä ajoittaa itsensä mahdollisimman rauhalliseen aikaan. Näköaistin lisäksi tiloissa saavat ärsykkeitä niin kuulo-, haju- kuin tuntoaistikin. Esimerkiksi haisteltavat linnunpöntöt olivat nerokas keksintö. Ja meidän kohta neljävuotias haistoi muut hajut oikein paitsi katajan, ja mäntyä veikkasi saunaksi. Ruuhka-aikaan tuskin olisi myöskään mahdollista jäädä istumaan pieneen tilaan vartiksi katsellen ja kuunnellen maailmaa kalan näkökulmasta. Näyttelyissä oli paljon pieniä mielenkiintoisia yksityiskohtia, jopa katoissa.


Tämä siliteltävä löytyi pimeästä luolasta.

Haltia-retkeen voi kätevästi yhdistää Nuuksion kansallispuiston oikeassa luonnossa liikkumisen tai tutkimisen. Nuuksion pitkäjärvi on aivan vieressä, samoin Solvallan urheiluopiston liikuntapaikat ja metsäinen luonto vaikka marjastukseen.


Meidän perhe ainakin piti tästä kovasti. Juuri sopivasti katseltavaa, ei liian iso. Ja aikaakin meni vain pari tuntia. Rattailla pääsee muuten halutessaan hyvin joka paikkaan. Haltia sai näkemään luontoa eri näkökulmista. Ensi kerralla metsässä haistelemme ehkä entistä enemmän. Helposti tulee vain katseltua, kuunneltua, maisteltua ja kosketeltua. Karhukävellen pois

1 kommentti:

  1. Haltia kommentoi:Tornissa esittelemme aurinkokeräimiä ja ruohokattoa, jotka molemmat ovat tärkeitä elementtejä ekologisessa rakennuksessa. Sitä syystä torni on kattoa kohden suunnattu. Takaa toki aukeaa näkymä kansallispuistoon (järven takana).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!