2. huhtikuuta 2014

Mennään jo pois!

Meillä oli tänään vauvan ensimmäinen lääkärikäynti. Aivan kaamea kokemus. Lähdin itkien pois. 

Olimme viisi minuuttia myöhässä. En pitänyt kiirettä, koska oma terveydenhoitajamme oli sanonut, että varsinainen käynti on 20 minuuttia myöhemmin lääkärin luona, mutta sitä ennen terveydenhoitaja mittaa painon ja pituuden. Tämä tämänpäiväinen terveydenhoitaja teki heti alkuun selväksi, että todella olemme myöhässä. Pahoittelin väärinkäsitystä. Terkkarin kehoittamana riisuin välittömästi lapsen mittauksia varten. Kyselin hätäisesti mieltä vaivanneet asiat, jotka hän kehoitti kysymään uudestaan hetken päästä lääkäriltä. Vastauksia en siis saanut. 

Halusin antaa kitisevälle vauvalle vähän maitoa, koska hän oli ollut jo 2-3 tuntia syömättä. "No anna nyt vähän." Parin hörpyn jälkeen: "Riittää varmaan jo. Lääkäri kohta painelee häntä, niin kaikki tulee ylös." Kiehuin sisälläni. Viisi minuuttia etuajassa meidät passitettiin lääkärin luo. Hänen kanssaan emme löytäneet yhteistä kieltä. 

Istuin alas. Välittömästi alkoi kysymystulva:
"Onko lapsi terve?
Kuuleeko lapsi?
Kuuleeko oikea korva? 
Kuuleeko vasen korva?
Näkeekö silmä?
Seuraako katse?
Olla masentunut? 
Saa nukuttua?"
Mitä ihmettä, eikö hänen juuri nämä pitänyt tutkia, eikä minun?

Kun erehdyin kysymään itse jotakin, sain epämääräisen vastauksen "kyllä", vaikka siihen olisi pitänyt vastata ihan toisella tapaa. Huomasin, että on parempi olla vain hiljaa. Emme ymmärrä toisiamme. Pahin oli kuitenkin edessä. 


Lääkäri alkoi tutkia vauvaa. Kerroin, että hänellä on kakat vaipassa. "Putsaa, kun lähdette!" Lääkäri otti kumihanskat. Joka paikka oli sen jälkeen kakassa. Jopa vauvan sormet. Ne sentään sain luvan putsata kesken kaiken. En halunnut, että vauva laittaa niitä suuhunsa. Koko tutkimuksen ajan vauva huusi kurkku suorana. Ja minä huusin sisäisesti. Lopulta vauvan veivaaminen oli ohi. Vauva oli yltä päältä kakassa. Ei lainkaan ihmisarvoista kohtelua! Isosisko sanoi minulle useamman kerran, "Äiti mennään jo pois!" Niin teki minunkin mieli mennä! Lopulta 10 minuuttia etuajassa poistuimme vastaanotolta. 40 meille varatusta minuutista käytimme 25. Mihinkään emme saaneet vastauksia. Heti käyntimme jälkeen lääkäri kirmaisi autolleen. Taisi olla tädillä kiire!

Jäin imettämään aulaan itku silmässä. Esikoinen sai leikkiä rauhassa. Kuulin kolmen hoitajan juttelevan niitä näitä viereisessä huoneessa. Kävelin pokkana ovelle ja sanoin haluavani vastauksia mietityttäneisiin asioihin. Terveydenhoitaja sanoi, että älä niitä nyt tässä kysele ja ohjasi huoneeseensa. Vartin juttelimme ja minä vähän pillitin. Hän ohjasi meidät kysymysteni kanssa asiantuntijan luo. Käynti on huomenna. Tuli edes vähän parempi mieli tästä kaikesta. Mutta jäi kyllä paha mieli!

Ensi viikolla on oma jälkitarkastukseni. Pelkään jo kauhulla. Esikoisen jälkeen se oli niin kaamea kokemus, että minua oikeasti pelottaa! Olo oli kuin olisin käynyt uudestaan synnyttämässä. Näin toimii siis Espoon neuvolalääkäri. 

4 kommenttia:

  1. Kuulostaapas kurjalta, voi vain kuvitella, kuinka pahalta on tuntunut :( Itse koen ainakin tosi vaikeaksi lähteä kyseenalaistamaan juurikin lääkäreiden päätöksiä ja toimintatapaa. Lääkäri on kuitenkin sellainen henkilö, johon pitäisi pystyä varauksetta luottamaan ja ehkäpä juuri se tekee tuollaisesta tilanteesta erityisen inhottavaa, kun se luottamus rikotaan. Toivottavasti se teidän oma terkkari olisi sellainen, kelle voisi ehkä asiasta puhua ja antaa palautetta..

    VastaaPoista
  2. Oma terveydenhoitajamme on onneksi aivan ihana! Siksi tämä kurja kokemus ehkä tuntuu vielä kurjemmalta. Odotukset taisivat olla liian kovat. Tänään sain aivan ihanaa ja asiallista imetysneuvontaa! Mutta vielä tänään eilinen sai kyyneleet silmiin.

    VastaaPoista
  3. Voi kauheeta :/ :/ ihan hirveä kokemus. Tee valitus! Onneksi teillä on hyvä terkkari ja multa voi kans kysellä, yritän auttaa jos pystyn. Tuohon imetykseen on hyvää neuvontaa netissä osoitteessa http://maitolaituri.imetys.fi/index.php?PHPSESSID=64a6a351b6de02bdfa8e32ff255e972f& jossa on keskustelupalsta aiheesta. Käy kattoo jos siellä olis vinkkiä :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!