5. maaliskuuta 2014

Pihtipolvet, länkisääret

2,5-vuotiaamme sai neuvolasta lähetteen fysioterapiaan toistuvien polvisärkyjen vuoksi. Polvet oireilivat puolen vuoden ajan erityisesti öisin niin kovasti, että saimme nukutuksi vain särkylääkkeiden avulla. Ajattelin alkuun, että kyseessä on vain kasvukipuja. Monta kertaa viikossa valvotut yöt kuitenkin mietityttivät, voiko tämä olla ihan normaalia?

Ajan Espoon fysioterapiapalveluihin sai nopeasti. Kerran jouduimme aikaa siirtämäänkin, kun kuopus päätti syntyä juuri silloin. 

Mitään rakenteellista vikaa jaloista ei onneksi löytynyt, kuten olin ajatellutkin. Fysioterapeutin kanssa tehtiin harjoituksia, joilla jalkoja voi kotioloissa helposti voimistaa. Ilmeisesti kivut ovat kuitenkin vain johtuneet jalkojen lihasten, nivelten ja kudosten kasvusta, vaikka pituuskasvua on puolen vuoden aikana tullut vain 2,5 cm. Neidillä on siis ns. fysiologiset latuskajalat eli lattajalat, jossa jalan takaosa kallistuu sisäänpäin. Ne ovat kuitenkin ihan tavalliset alle kouluikäisillä. 


Paperin nostoa varpailla
Varpailla kävelyä

Normaaliin kehitykseen kuuluu myös,  että yksivuotiaasta länkisäärestä tulee kolmivuotiaana pihtipolvi. Nämäkin "virheasennot" tasaantuvat kouluikään mennessä. 

Olemme jo jonkin aikaa kiinnittäneet huomiota lapsen istuma-asentoihin. Ohjaamme lasta pois sisäänpäin kävelijöille luontaisesta istuma-asennosta. 


Yllättävää minulle oli tieto, ettei kengät tai tukipohjalliset korjaa jalan kehitykseen kuuluvia kuormituksen muutoksia. Hyvä jalkine on kannasta tukeva, mutta pitkittäis- ja sivusuunnassa joustava. Tärkeintä on, että jalka viihtyy kengässä. 

Loppuun vielä vähän sirkusmeininkiä, jota lapsi oli isänsä kanssa harjoitellut jumpassa:


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!