22. syyskuuta 2015

Terveelliset sienet

Mahtavaa asua Espoossa alueella, missä luonto on lähellä. Kilometrin päässä kotiovelta on hyvät marja- ja sienimetsät. Olen parina päivänä löytänyt pari kourallista suppilovahveroita. En yleensä löydä metsästä lainkaan sieniä, vaikka seisoisin aivan vieressä. Äidilläni on puolestaan käsittämätön haukan katse. Hän erottaa ruohikolta lähes jokaikisen neliapilan ja metsästä puolestaan pienimmänkin sienen. Välillä se kuulemma häiritseekin, kun tuntuu, ettei metsästä pääse pois noukkimatta jokaista vastaantulevaa sientä. 

Eilisiltana äitini toi parin litran saliin tyttärellemme. Hän söi niistä yli puolet, meille muille jäi vain rippeet. Hienoa, että lapsi tykkää niin kovasti ja uskaltaa ylipäänsä maistaa! Itse en sienistä ole juuri koskaan välittänyt, vaikka joka vuosi niitä kyllä maistan. Yritän parhaani mukaan olla viljelemättä ennakkoluulojani ja inhokkejani lapsille ja tässä sieniasiassa olen onneksi onnistunut. Sienet ovat todellista superfoodia muiden metsän antimien tavoin. Ne sisältävät hyvin vähän energiaa, sillä niiden vesipitoisuus on suuri. Sen huomaa hyvin, kun laittaa sienet pannulle. Hetkessä ne uivat vedessään. Rasvaa niissä on minimaalisesti ja hiilihydraattejakin vain ripaus (3-5 grammaa / 100 grammaa sieniä). Proteiiniin suhteellinen osuus taas on suuri, vaikka grammamäärä jääkin melko pieneksi. Nuo proteiinit sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Sienet pitävät hyvin kylläisyyden tunnetta. Lisäksi juuri kanttarelli ja suppilovahvero ovat myös hyviä D-vitamiinin ja ravintokuidun lähteitä. Sienien runsas antioksidanttien määrä puolestaan ehkäisee sairauksilta ja ylläpitää terveyttä (esim. alentavat kolesterolia). 


Kuuluvatko sienet teidän lasten lemppariruokiin?

Hikiliikkujaa voit seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

4 kommenttia:

 1. Meillä kyllä syödään sieniä. Meillä on muutama kanttarelli mesta mistä käydään hakemassa. Kangas- ja karvarouskuja myös uskallan itse poimia kun ne tunnistan varmasti :D

  VastaaPoista
 2. Meillä pääsee takapihalta suoraan metsään josta haetaan yleensä mustikat, puolukat ja pomitaan kanttarelleja. Meillä vanhin lapsista syö sieniä ja muut ei kyllä välitä, ovat tulleet siinä äitiinsä. ;) Itse kyllä maistan joka kerta, mutta ei ne vaan ole mun juttu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun on metsä noin lähellä! Se in jännä miksi sienet toisille maistuu ja toisille ei. Musta ne muljuu hassusti suussa :) siksi en tykkää.

   Poista

Kiitos kommentistasi!