1. syyskuuta 2014

Kuntoon synnytyksen jälkeen

Kroppani on palautunut kahdesta raskaudesta ja synnytyksistä hyvin. Se on herättänyt ihailua, ihmetystä ja kateutta niitä tahtomattani. Myönnän, että olen saanut ehkä keskivertoa nopeammin palautuvan kropan, mutta olen minä sen eteen töitäkin tehnyt. Kaksi lasta jo sinällään pitävät äidin varsin aktiivisena. Mutta ei se ainakaan omalla kohdallani riittäisi. Lähtötilanne ennen raskauksiakin oli hyvä ajatellen kropan saamista timmiin kuntoon. Mutta silti palautumiseni yllätti myös itseni. Esikoisen jälkeen muutamat ivailivat, että odotapas vaan, kun saat sen toisen. Sitten ei ole enää aikaa liikkua ja ei se kroppa enää niin helposti palaudukaan. Halusin murtaa tämän(kin) äiti-myytin.

Ratkaisevaa on, miten aikansa käyttää. Minä mieluummin vietän oman aikani urheilemassa tai puutarhaa hoitamassa kuin sohvalla maaten, vaikka sekin on välillä ihan kivaa. Mitään suurempia tavoitteita minulla ei treenien suhteen ole, kunhan näytän omasta mielestä kivalta ja minulla on hyvä olla. Mietitään tavoitteita sitten vauvavaiheen jälkeen. Jos silloinkaan.

Puoli vuotta on siis vierähtänyt synnytyksestä. Jo noin neljän kuukauden ajan olen treenannut aika lailla tällä tavalla, aina kuitenkin kaikesta nauttien ja liikoja miettimättä. Väkisin en tee mitään.
MA   Loikkatreeni 20-40 min
TI     Kuntosali 60 min
KE   Vapaapäivä
TO   Lenkki 20-50 min
PE    Kuntosali 60 min
LA   Vapaapäivä
SU   Lenkki 20-50 min

Kuva

Eli yksi loikkatreeni, pari lenkkiä ja pari salia. Aikaa tähän kuluu viikossa maksimissaan matkoineen päivineen neljä tuntia. Minusta ihan naurettavan vähän. Salitreenin hoidan lasten iltaulkoilun aikaan, koska ulkona mieheni on helpoin olla lasten kanssa. Vaikka kyllä he pärjäävät keskenään missä vain. Juoskulenkit hoidan puolestaan usein lasten jo käytyä nukkumaan, noin kahdeksan aikaan illalla.

Pyrin hoitamaan liikkumisia mahdollisimman paljon lasten kanssa, jotta illalla jää aikaa koko perheelle tai voin käydä vaikka ihan yksin kaupassa urheilun sijaan. Kohta vauvanikin osaa jo istua niin hyvin, että pystymme pyöräilemään peräkärryn kanssa harrastuksiin ja lenkit tulee siten hoidettua kuin itsestään.

Ruokaa en mieti. Syön lautasmallin mukaan aika rutinoidusti. Samoin ruoka-ajat ovat hyvin säännölliset. Herkuttelen aika paljon, päivittäin, mutta aina aterioiden jälkeen. En korvaa niillä aterioita. Mitä enemmän tulee liikuttua, sen enemmän tulee syötyä.  

Esimerkkitreenit:

Loikkatreeni

 • Tähän treenimuotoon olen tänä kesänä hurahtanut täysin. Ennenkin tein näitä, mutta pääasiassa vain mökillä. Nyt porukassa naapurin äitien kanssa tämä ei tunnu niin nololta.
 • Esim. 5 liikettä, 3 kierrosta.Toistoja noin 20 tai noin 20 metrin matka.
 • Esim. 4 liikettä, 5 kierrosta toistoja vähentäen esim. 20, 18, 16, 14, 12.
 • Kierrosten välillä 1-2 minuutin tauko. 
 • Loikkia tms. seuraavasta listasta:  
 • Huom! Loikkatreeni kannattaa aloittaa synnytyksen jälkeen kevyesti ilman hyppyjä.
 • Tehokas treeni! Tällä treenillä on ollut myönteiset vaikutukset niin juoksunopeuteen ja -tekniikkaan kuin peffaankin.

Lenkit

 • Tasavauhtisia, mutta usein kovia 20-50 min 
 • Välillä kävellen tai sauvakävellen, useimiten vaunukävellen tai juosten.

Salitreenit

 • Yksi yläkroppapäivä, jossa kyllä lähes poikkeuksetta teen myös peruskyykyn tai muun reisi/pakaraliikkeen.
 • Yksi jalkapäivä. 
 • Salilla liikkeet vuoroharjoitteluna eli esim. kyykyn lepotauolla teen vatsoja. Yläkropan kierto tai yläkropan kallistelut kepin kanssa ovat mielestäni ihan parhaita ja synnytyksen jälkeen varsin tehokkaitakin "lepoliikkeitä". Muutenkin nämä lepo-/väliliikkeet ovat vatsoja, selkiä tai pohkeita.
 • Liikkeitä 8-10 (eli 4-5 pääliikettä ja sama määrä väliliikkeitä), sarjoja 3-4, yleensä vastusta kasvattaen. Toistoja 10-14. Ihan piippuun en vedä.
 • Salille pyöräillen noin 5-10 min. Treenin kokonaiskesto 60 min.
Kuva

4 kommenttia:

 1. Ompa kivan oloinen loikkatreeni, alkoi heti tehdä mieli lähteä loikkimaan :D On kyllä totta, että liikkua ehtii, jos vain haluaa. Välillä vaatii toki hieman ajankäytön organisointia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos sain sut innostumaan! :) Ihan totta, kun perheessä kaikki haluaa liikkua välillä yksikseenkin, se vaatii aikamoista taiturointia ajankäytön suhteen. Loikkatreeni on niiiin kivaa ja tehokasta!

   Poista
 2. Sama juttu, tuo treeni alkoi heti houkutella! :) Kiva myös lukea näitä kokemuksia pienten lasten äidin treeneistä omaa työtäkin ajatellen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!