30. joulukuuta 2014

Vuoden vaihde pienten lasten kanssa

Meillä on jo tavaksi muodostunut juhlia vuoden vaihdetta ystäväperheen kanssa, joilla on samanikäisiä lapsia. Aloitamme alkuillasta syömällä vähän arjesta poiketen: nakkeja, perunasalaattia, lihapullia, dipattavia yms. Lapset saavat syödä ja touhuta vapaammin, juhlan kunniaksi. Kuohuvaa, mehua tai vettä kiistellään illan aikana yhdessä, myös lapset. Snapsilasit ovat tähän lapsille kätevät. Sitten kello seitsemän aikaan lähdetään ulos ampumaan muutama raketti. Tunnin ulkoilun jälkeen on hyvä palata sisään rauhoittumaan iltatoimiin ja katsella ikkunasta räiskyvää taivasta. Puolilta öin toivotaan, että kaikki nukkuvat, eikä herää paukkeeseen. Esikoisen ollessa reilu vuoden ikäinen, hän uskaltautui nukkumaan vasta kahden aikaan yöllä, kun pauke oli kokonaan ohi. 

Askartelimme tytön kanssa huomiseen juhlintaan hatut pahvimukeista.


Miehelleni on aina ollut tärkeää ampua raketteja. Minua ne pelottavat. Pienenä sain raketin säteitä silmääni, onneksi silmä ei vaurioitunut. Ensin mies käy yhdessä lasten kanssa rakettiostoksilla ja sitten ammutaan ne taivaan tuuliin. Täytyypä kaivaa jo nyt hyvissä ajoin suojalasit ja kuulosuojaimet taas esille.


Rakettivahti

Viime vuonna vietimme keskiyön naapureiden kanssa (talojemme välissä on vajaa 100 m). Se on kätevää pikkulapsiperheessä. Itkuhälyttimet kuuluvat naapurustoon ja jos itku sattuu tulemaan, vanhemmat ovat silmänräpäyksessä paikalla turvana. Tähän ei kyllä viime vuonna ollut tarvetta. 

Omassa lapsuudessani valoimme tinaa yöllä kyläpaikasta kotiuduttua, mutta ennen keskiyön paukuttelua. Keskiyön vietimme aina naapureiden kanssa. Vielä emme ole omien lasten kanssa tinaa valaneet. Enkä tiedä valetaanko koskaan. Se ei ollut minulle koskaan kovin tärkeää. Enkä voinut sietää sitä syntyvää turhaa roskaa, jota ei olevinaan raaskinut heittää pois... Uuden vuoden päivä kuluu aina juhliessa syntymäpäiviä. Minun äitini lisäksi juhlistamme lasten serkkua.

Lapsuudessani oli tapana päättää joulu loppiaiseen. Me aloitimme tänä jouluna joulun vieton jo oikeastaan joulukuun alussa tuomalla mm. kuusen sisään. Tänään tuntuikin sopivalta viedä suurimmat joulukoristeet pois ja laittaa mm. lasten huone uuteen uskoon. Jouluvalot saivat vielä jäädä.

Vähän jotain uutta lastenhuoneeseen: joulukalenterin narusta syntyi pehmoleluljen säilytyspaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!