5. joulukuuta 2013

Taas suruviesti

Tänä vuonna meidän perheessä on kaikki kolme mummoa nukkuneet vuoron perään pois. Tänään lähti viimeinenkin omassa kodissaan itsekudotut villasukat jalassaan. Vaikka ikävä on kova, kaikille on parempi näin. Kunnioitettavat iät kaikilla 90-ikävuoden molemmin puolin. Ihanat muistot elävät!

Yllättävän hyvin 2-vuotiaskin ymmärtää kuolemaa. Heti suruviestin kuultuani, lapsi kyseli minulta "mitä äiti?" Selitin tietysti, että mummu on kuollut. Lapsen kasvoiltakin näki ikävän. Vielä viikko sitten mummon luona kyläillessä pikkuinen jutteli, että toinen mummo on kuollut. Kolmatta hän ei koskaan nähnytkään, eikä siksi ole siitä osannut jutella. 

Käymme usein haudalla ja sytytämme kynttilän. Hyvin lapsi muistaa asioita mummoista. Hautajaisiin en ole lasta ottanut. Olen miettinyt, miten hän reagoisi aikuisten itkuun ja suruun. Kuvittelen että ahdistuen. Neuvolassa ja päiväkodissakin  ohjeistivat, että parempi olla ottamatta lasta mukaan, ellei kuollut ole todella läheinen. Ehtiihän sitä, vaikka onhan surukin osa elämää. 

Ostin äidilleni kauniin kimpun kukkia mummon muistolle ja raskaan itsenäisyyspäiväviikonlopun vuoksi:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!