30. joulukuuta 2012

Vaipat pois

Ihanaa olemme päässeet lopullisesti eroon vaipoista. Pikkuinen on nyt 1v ja 3kk. Onhan tämä vaatinut meiltä vanhemmilta vähän kärsivällisyyttä välillä, mutta eihän sitä itsekään haluaisi tehdä tarpeitaan housuun!? Lisäksi mielestämme lapsen ja meidän vanhempien vuorovaikutus on parantunut kuivaksi opettelun myötä.

Meidän pottailu meni siis seuraavasti:
  1. Pidimme vauvaa paljon ilman vaippaa kotona ollessa. Muutaman viikon ikäisenä jo näki, kun tarkkaili, milloin pissa/kakka tulee. Useimmiten, kun vaipan otti pois unien ja ruoan jälkeen. Annoimme vauvan tehdä tarpeet hoitoalustalle. Pyykkiä tuli, mutta tulihan sitä muutenkin... Pissatessa sanoimme piss piss piss, jotta tekeminen jäisi mieleen.
  2. Noin 6 kk iässä otimme potan käyttöön heti kun lasta sai alkaa istuuttamaan. Tuimme tottakai lasta potan päällä, ettei kaadu. Koko ajan sai olla läsnä, ei voi jättää hetkeksikään yksin. Tuolimallinen potta on ollut hintansa väärti.
  3. Noin 8 kk iässä vauva istuskeli jo itsekseen potalla, koko ajan piti olla kyllä lähellä. Vaippoja kului 2-3 kpl päivässä. Potalle aina ainakin unien, ulkoilun ja ruoan jälkeen.
  4. Noin 10 kk iässä yöllä ei enää tullut pissaa vaippaan, päivällä vain jos olimme pidempään jossain tai oli enempi ohjelmaa.
  5. Noin 12 kk tienoilla vaippaa pidettiin enää vain päiväunilla, sillä pissa tuli aina silloin tällöin vaippaan. Vaippoja siis kului 0-1 kpl päivässä.
  6. Nyt 1v 3 kk pikkuinen osaa kävellä itse vessaan, kun hätä tulee. Joskus harvoin sanoo kakka, jos on hätä, mutta todella harvoin. Meidän pikkuinen kun ei muutenkaan vielä osaa montaa sanaa. Omaa höpötystä kyllä tulee. Usein sana kakka tulee vasta, kun pieni näkee potassa tuotoksensa. Parin tunnin välein kysymme onko pissähätä tai mennäänkö potalle. Osaa pudistaa päätä, jos ei ole hätä. Usein viemme potalle, vaikka itse kertoisi, ettei ole hätä. Ja jos on hätä, lähtee hän kävelemään vessaa kohti. Myös lasittuneesta katseesta tai koko kropan jähmettymisestä sekä paukuttelusta tietää, että nyt on syytä kysyä maagiset sanat.

En vaihtaisi tätä pottailun opetteluun käyttämääni aikaa mihinkään, on elämä aika paljon helpompaa mielestäni näin. Kyläpaikkoihin, joissa tiedän ettei ole pottaa, otan käsilaukussani BabyBjörnin tuolipotan pottaosan mukaan. Kätevää ja ihan huomaamatonta. Seuraavaksi opettelemme tekemään tarpeet pönttöön. Vielä pieni ei ihan osaa rentoutua pöntöllä ollessaan, lavuaarikin on parempi.

Tekosyitä?

Olen ihmetellyt, kuinka useat vanhemmat eivät huomaa tai tiedä milloin heidän lapsellaan on hätä. Useimmin kuulee, että meidän lapsi sanoo kakka vasta, kun kakka on jo housussa. Niin meilläkin, vasta kun kakka on jo potassa. Pikkuista on muistuteltava vessahädästä parin tunnin välein.

Toinen tyypillinen lausahdus, on ettei meidän pikkuinen tykkää istua potalla. Ei meidänkään aina ja useimmiten silloin, kun emme keksi potalle virikkeitä ja leikkejä. Jos mikään muu meillä ei toimi, toimii se, että annamme kissoille herkkupaloja. Leikin kautta on meillä saatu lapsi potalle. Äidin pitää kyllä usein olla kuin sirkuspelle.

Mutta olen myös nähnyt niitä, jotka ottavat lapsensa syliin, kun näkevät että kakka tulee. Pitelevät siis sylissä ja sanoo vielä, hyvä, anna kakan tulla. Tämä kyllä minua hitusen ihmetyttää, eikö helpommalla pääsisi jos veisi lapsen suoraan potalle? Mutta, ehkä siellä potalla ei tykätä istua.

Onkohan helpompi syyttää lasta osaamattomuudesta kuin itseä jaksamattomuudesta?

Summa summarum

Ihanaa että sitkeä työmme palkittiin, vaikkemme tätä raskaaksi ole koskaan kokeneetkaan ja ehkä tämä pottailu on vain ollut meille se juttu... Onneksi kaikki oppivat kuivaksi jossain vaiheessa. Meidän pikkuiselle tämä on pitänyt opettaa, ei hän olisi muuten tätä oppinut. Pottailun myötä tai ei, niin meidän pieni tykkää kovasti istua kaikilla pienillä tuoleilla.

Muutama tutkimus vielä pottailusta


Lapset voisi vieroittaa vaipoista alle vuoden ikäisinä
Varhain aloitettu pottailu vaarallista?
  • Kannattaa lukea myös viimeinen kappale: Muistutus kahden tunnin välein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!