30. joulukuuta 2015

Uudenvuodenlupaus: vartti päivässä

Tämä vuosi päättyy osaltani hyvään treeniputkeen. Syksyllä tuli liikuttua hyvin minimaalisesti sairastelujen vuoksi: kevyitä kävelylenkkejä, pieniä, ärsyttäviä keskivartaloa ylläpitäviä lihaskuntoharjoitteita kotona sekä pari jumppaohjausta viikossa. Olin niin huonossa kunnossa, että kovan treenin jälkeen kroppa vaati viisi päivää lepoa. Loppuvuodesta olen löytänyt taas treeni-innon ja kroppakin on sitä syksyä paremmin kestänyt. Olen joutunut rakentamaan itselle sopivan fyysisen kunnon takaisin kolmannen kerran elämässä. Ne kaksi edellistä kertaa ovat raskauksien jälkeen. Minulla on se onni, ettei vartalossani juuri näy treenaamattomuus, yleensä "laihdun" muiden silmissä, kun lihakset lähtevät. Mutta roikkuva peppu ei ole kiva tunne. Toisaalta kroppa tottuu nopeasti uuteen olemukseensa ja lihaksetkaan eivät kaipaa rääkkiä. 


Kun jokin aika sitten sain kunnon treeniputken päälle, pari kolme ensimmäistä päivää oli hankalaa. Ei huvittanut juuri lainkaan lähteä liikkumaan. Kun vauhtiin pääsin, innostuin jopa neljän kuukauden jälkeen juoksemaan, alkuun viiden, kymmenen minuutin pätkissä. Olisin varmasti pystynyt pidempäänkin, mutta ajattelin olla rääkkäämättä kroppaa alkuun liikaa.   Teki mielelle hyvää huomata pystyvänsä treenaamaan ja saavansa siitä hurjasti energiaa. Kovasti joutuu silti yhä psyykaamaan itseään. Ajattelin pitää neljäntenä päivänä taukoa, mutta jo silloin lihakset oikein huusivat liikuntaa. 


En ole koskaan tehnyt uudenvuodenlupauksia, mutta nyt ajattelin. Vartti liikuntaa joka päivä. Tyyli vapaa. Vartti on lyhyt aika joka irtoaa päivästä aina, lasten leikkien lomasta tai viimeistään illalla juuri ennen nukkumaan menoa. Harvoin se niin lyhyeksi kuitenkaan jää, kun vauhtiin pääsee. Treenivaatteet päälle ja vartti pakollista hikoilua. Kävelyä, juoksua, kotijumppaa, jumppaa, kuntosalia, lihashuoltoa, pyöräilyä, mitä sitä milloinkin keksii. Mieluiten ulkona. Tämä täyttäisi liikunnan rasittavuudesta riippuen myös valtakunnalliset liikuntasuositukset. Pienessä flunssakin pystyy kevyen vartin happihyppelyn tekemään. Silloin ehtii vaikka pysähtyä ihastelemaan luonnon ihmeitä tarkemmin. Tämä tuskin on liian suuri lupaus? Ehkä joku voisi tehdä kanssani saman lupauksen? Teettekö te ylipäänsä uudenvuodenlupauksia?

Mukavaa vuodenvaihdetta!

Hikiliikkujaa voit seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

6 kommenttia:

 1. Tämä on loistava lupaus, jonka jokaisen pitäisi tehdä ja pystyä pitämään! Tämä voisi olla melkeinpä haaste... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoinkin tämän uudenvuodenpäivänä Facebookiin haasteeksi "Vartti liikuntaa päivässä": https://www.facebook.com/events/777897362314392/ Tartu mukaan! :)

   Poista
 2. Aattelin pitkästä aikaa käydä kurkkaamassa täällä sun blogissa. täällähän on niin kivan reipas tunnelma, että! vartti päivässä on kyl hyvä tavoite. Itse kun käytän omaa aikaani ompeluun, ni liikunta helposti jää. Mut kyllä sitä sit aika nopsaan alkaa kaipaamaan. Edes kerran viikossa juoksulenkki. Vähintään pari kertaa viikossa kotikahvakuulailua. Usein jumppaan kylppärissä sen aikaa kun lapsi on kylvyssä eli noin vartin. Aika hyvin siinäkin ajassa ehtii. Mukavaa alkanutta vuotta sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista Sanna! Mietinkin välillä teitä käsityöläisiä ja muita kuin liikuntaa harrastavia, miten priorisoitte ajankäyttöä, jotta kaiken tarpeellisen ehtisi. Juurikin siksi tämä "vartti päivässä" sopii kaikille. Ja esim. kahvakuulalla siinä ajassa ehtii halutessaan tekemään jo aika paljon! Mukavaa talvea myös sinulle! :)

   Poista
 3. Kiitos vielä haasteesta Heli! Oon nyt toteuttanut tätä varmaan kohta parisen viikkoa. Joinain päivinä ei vaan oo pystynyt miehen pitkien työvuorojen takia, mutta toisena päivänä taas sitäkin innokkaammin. Harmittaa vaan huomata, että raskauskilojen pudottaminen saa nyt odottaa. Mulla vähenee heti maidontulo, jos yhtään nipistän kaloreita. Ja imettämällä en siis tosiaankaan laihdu. No puoli vuotta on lyhyt aika...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, kiva kuulla että olet innostunut tästä haasteesta! Maltilla vain, tuo imetys on ehkä se tärkein asia juuri nyt. Syö ja juo monipuolisesti ja usein. Älä karsi terveellisistä kaloreista lainkaan. Liikunta piristää vähintäänkin mieltä vauva-arjen keskellä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!