11. marraskuuta 2013

Mitä äiti sanoo?

Meillä on jo pari kuukautta ollut lapsen kanssa "Mitä äiti sanoo?" -vaihe. Tai välillä kysymys on vain "Mitä äiti?" useimmiten "Mitä äiti sanoo, hä, mitä?" Saman asian saattaa joutua toistamaan jopa 10 kertaa. Olen vain sinnikkäästi toistanut, vaikka välillä tekimisi mieli jo olla vastaamatta viidennen kerran jälkeen... Välillä olen kysynyt, etkö kuule vai etkö ymmärrä ja selittänyt asian vielä kerran ehkä toisilla sanoilla ja sitten asia on mennyt perille.

2-vuotiaalle on ominaista Mikä-tyyppiset kysymykset, mutta hieman minulle on jäänyt epäselväksi, joskaan en asiasta ole selvää juuri ottanutkaan, yritänkö vain toistaa yksinkertaisella, lapselle helposti ymmärrettävällä tavalla, hänelle epäselväksi jäänyttä asiaa, vai pitäisikö vain antaa olla. Mutta toistoillahan lapsi oppii. Neuvolassa kehoitettiin vaan sinnikkäästi vastaamaan uudelleen ja uudelleen lapsen samaankin kysymykseen. 2-vuotiaamme kyselee myös paljon "mikä jonkin asia on?" -kysymyksiä, mutta ne hän asettelee muotoon "on äiti?" tarkoittaen siis "mikä tämä on, äiti?" tai"kenen tämä on, äiti?"

Nyt 2v 2kk iässä tulivat "missä joku asuu?" -kysymykset. Vastaan aina paikkakunnan ja kilometrimäärän. Tänään ensimmäisen kerraan lapsi sitten tokaisi, että "Isoäiti asuu kilometrin päässä". Asiat jäävät pikkuhiljaa mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!