Kaikki alkoi omalla kohdallani kuopuksen syntymän jälkeen pikku hiljaa salakavalasti. Kuukausi syntymän jälkeen katselin vauvan ristiäiskuvia. Se havahdutti ensimmäisen kerran. Ryhti oli mutkalla niin lantiosta, rinta- ja kaularangastakin. Päivät kuluivat ja yritin voimistaa keskivartaloa itsekseni. Puolen vuoden jälkeen alkoivat varsinaiset TOS:n ensimmäiset oireet treenatessani. Vaikka tein jalkatreenin, kädet puutuivat ja menivät hapoille. Tämä oli kuitenkin vielä lievää, mutta ihmeellistä. Sitten alkoivat käsien nievelsäryt. Lopuksi olin niin huonossa kunnossa, että en voinut ilman lepotaukoja ajaa autoa edes viittä minuuttia, pelkäsin nostella noin kymmenkiloista poikaani, kun en ollut varma kantavatko käteni ja tukan laittaminen oli miltei mahdotonta.
Ristiäiset, vauva 1kk. Apua, mikä ryhti, vaikka yritin tsempata! |
Puoli vuotta lääkärit tutkivat minua siis "turhaan". Kukaan ei edes maininnut, että ongelma saattaisi olla toiminnallinen, vaan yrittivät löytää tai poissulkea lääketieteellisiä sairauksia. Harmi, ettei lääkäreillä ole edes kykyä ohjata hierojalle tai fysioterpaeutille. Raskaus ja painavan pojan imetys rakenteellisten ominaisuuksien lisäksi ajoivat todennäköisimmin minut tähän tilaan. Onneksi tämä on hoidettavissa oireettomaksi.
Nyt käyn urheiluhirojalla säännöllisesti viikon, kahden välein. Hän rusauttaa selkärankaani ja venyttää dynaamisesti rintarangan alueen lihaksia. Helpotusta tuovat hierojan lisäksi myös päivittäiset kotivenyttelyt erityisesti rullan päällä sekä kaulan ja lapojen alueen lihasten vahvistaminen, ylipäänsä rintarangan lihaskunnosta huolehtiminen. Pelkkä selinmakuu tuntuu venyttävän voimakkaasti rintarankaani ja kierrot tuntuvat hyviltä. Myös rintalihasta ja lonkan koukistajaa pitää venyttää. Eilen kävin uudella hyvällä hierojalla ja hän antoi minulle lisää hyviä kotihoito-ohjeita. Kirjoitan tästä kokemuksesta alkuviikosta lisää ja vielä myöhemmin noista kotona tehtävistä venyttelyistä.
Rintarangan venyttelyä ja rusauttelua rullan päällä. Rullan paikkaa selän alla kannattaa vaihtaa nikama kerrallaan. |
Pahimmat viholliset TOS:n kannalta ovat juuri nyt 14 kiloisen pojan kantaminen, tyynyllä nukkuminen, istuminen, kuntosalilla kyykkäys kädet ylhäällä tangossa sekä mahdolliset treenitauot. Oireina ovat edelleen TOS:n ärtyessä kyynärvarresta alaspäin käsien puutuminen ja särky (lihakset tai nivelet, epämääräinen tunne) erityisesti levossa (öisin, aamuisin) sekä raskaassa liikkeessä. Kevyt liikkuminen tekee hyvää. Lisäksi huomaan, että pahimpina kipupäivinä olen suunnattoman väsynyt. Kohta vuoden päivät olen taistellut tätä vastaan, hierojan mielestä voi hyvinkin mennä vielä vuosi ennen kuin koko kroppa aivokuorta myöten palautuu normaaliin kivuttomaan tilaan. Lopuksi vielä hyvä artikkeli, mikäli TOS kiinnostaa enemmän.
Ohjeet TOS:n kuntouttamiseen tästä.
Hikiliikkuja myös Facebookissa ja Instagramissa.