Poimin suosituksista ylös vanhemmille tärkeimmät asiat:
MÄÄRÄ
Lapsi tarvitsee joka päivä vähintään kaksi tuntia reipasta liikuntaa. Suurin osa alle 6-vuotiaiden lasten liikunnan kokonaismäärästä muodostuu lapsen omaehtoisesta liikunnasta eli leikistä ja arkisesta touhuamisesta. Minimimäärä koostuu useista lyhyemmistä aktiviteettijaksoista koko päivän ajalta. Omia taitoja on luonnollista kokeilla ja (yrittää) ylittää omia rajoja.
LAATU
Lapsen tulee saada päivittäin harjoitella motorisia perustaitoja monipuolisesti. Perusliikuntataitojen (juokseminen, tasapainoileminen, heittäminen, jne...) oppiminen ja lukuisat toistot ovat etusijalla leikkimielisesti toteutettuna. Lajitaitojen vuoro tulee myöhemmin. Tulisi käyttää koko lapsen kehoa ja kaikkia aisteja.
YMPÄRISTÖ
Lapsille täytyy luoda liikuntaan turvallinen ja houkutteleva ympäristö, poistaa liikuntaan liittyviä esteitä ja opettaa turvallista liikkumista eri ympäristöissä. Ympäristön täytyy myös olla vaihteleva. Parhaimmillaa lapsi liikkuu erilaisissa olosuhteissa ja ympäristöissä: sisällä, ulkona, puistossa, metsässä, vedessä, lumessa, jäällä, jne.
VÄLINEET
Liikuntavälineitä on oltava monipuolisesti, niiden tulee olla turvallisia ja niiden tulee olla aina helposti lasten saatavilla.
Kuulostaa yksinkertaiselta ja helpohkosti toteutettavalta. Mutta, mitä jos lapsi ei innostukaan? Mitä, jos vanhemman täytyy innostua ensin ja opettaa siten lapsikin innostumaan liikunnasta? Se onkin vaikeampi asia ja se, johon täytyisi yhteiskunnallisesti kiinnittää huomiota. Yleensä juuri ne vanhemmat, jotka tämän tiedon tarvitsisivat, ei asia kiinnosta. Sen vuoksi vanhempien ohjeistusta ja tukemista totisesti on tarvitaan ja neuvola lienee tähän paras kanava tiedon saattamiseksi.
Osaatteko te äkkiseltään sanoa, paljonko teidän alle kouluikäisenne ulkoilevat, leikkivät liikunnallisia leikkejä tai harrastavat liikuntaa? Toteutuuko teillä tuo terveyden kannalta suositeltava kaksi tuntia? Helpoiten liikuntamäärän täyttymisen saa selville, mikäli ulkoilua tulee päivässä pari tuntia. Ulkona pienet lapset harvoin nököttävät vain paikoillaan.
Tiesithän, että Hikiliikkujaa voit seurata Facebookissa, Instagramissa ja Bloglovinissa.
Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö: Varhaiskasvatuksen liikunnan suositukset (2005).
Meillä 3/4 lapsesta liikkuu mielellään ja paljon, yksi ei niin mielellään. Tai liikkuu mielellään, mutta valikoivasti. Ongelma on se, että itse ei meinaa jaksaa innostaa riittävästi sitä, joka eniten kannustusta tarvitsisi.
VastaaPoistaNäinhän se juuri on. Luonnostaan ei-niin-mielellään-liikkuvaa on välillä turhauttavaa kannustaa uudestaan ja uudestaan. Mutta uskon että jos sen vain positiivisessa sävyssä jaksaa, se kantaa myöhemmin hedelmää. Pakottamisella kun usein on huonot seuraukset. Huomaan omissa lapsissa myös selvän eron ja se vaatiikin vanhemmilta erilaista käyttäytymistä lapsia kohtaan. Teillä onneksi yksi lapsi näkee ympärillään koko ajan liikkumisen mallin ja liikunnan tuoman ilon.
Poista